Γνωρίζατε ότι κάθε τουρίστας δαπανά στο ταξίδι του περίπου το 1/3 των εξόδων του στο φαγητό; Κι όμως! Η αναζήτηση γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά κίνητρα για την επίσκεψη σε έναν τόπο. Και αυτό γιατί η επαφή με την ντόπια κουζίνα και τα προϊόντα ενός προορισμού προσδίδει αυθεντικότητα σε κάθε ταξιδιωτική εμπειρία και συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικής αντίληψης των επισκεπτών για τον συγκεκριμένο τόπο. Το όφελος, βέβαια, είναι διπλό, καθώς μέσα από τον τουρισμό τονώνεται και η τοπική οικονομία, παρέχοντας κίνητρα σε παραγωγούς και επιχειρηματίες.

Κάπως έτσι, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί, μέσα στα χρόνια, η νέα αυτή τάση στον γαστρονομικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρείται ως μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού, καθώς είναι κάτι περισσότερο από την απλή κατανάλωση ενός καλού γεύματος. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένας τρόπος να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά της κάθε περιοχής, απολαμβάνοντας μία όσο το δυνατόν πιο αυθεντική εμπειρία.

Σύμφωνα με την Οργάνωση Γαστρονομικού Τουρισμού του Ontario (OCTA), ο γαστρονομικός τουρισμός περιλαμβάνει «κάθε τουριστική εμπειρία, στην οποία ένα άτομο μαθαίνει, εκτιμά, καταναλώνει ή τολμά να απολαύσει φαγητό και ποτό, που αντικατοπτρίζει την τοπική κουζίνα, την κληρονομιά ή τον πολιτισμό μίας τοποθεσίας». Οι ταξιδιώτες του γαστρονομικού τουρισμού ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνουν σε κάθε τόπο, όπως η ιστορία, η παραγωγή, ακόμα και η διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο τους.

Πώς, όμως, μπορείτε να αξιοποιήσετε την ανοδική πορεία που έχει η τάση του γαστρονομικού τουρισμού;

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημιουργήσετε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το food testing – όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν για πρώτη φορά νέες γεύσεις – ή η σύσταση διαφόρων εργαστηρίων, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γευτούν ένα πιάτο, αλλά να μάθουν και πώς αυτό δημιουργείται.

Επιπλέον, προκειμένου να ξεχωρίσετε ανάμεσα στην πληθώρα των επιχειρήσεων εστίασης και να προσφέρετε προστιθέμενη αξία στο προϊόν σας, θα πρέπει να μετατρέψετε την απλή παροχή της υπηρεσίας σας σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία, δίνοντας σημασία σε κάθε λεπτομέρεια, όχι μόνο του φαγητού, αλλά και του χώρου.

Άλλωστε, οι Κυκλάδες αποτελούν ιδανικό σκηνικό για τη φιλοξενία μίας πλήρους γαστρονομικής εμπειρίας, αφού διαθέτουν προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και μακρά πολιτισμική ιστορία.

Τέλος, οδηγός για την επιτυχία και την αναγνώριση της επιχείρησής σας, στο πλαίσιο του γαστρονομικού τουρισμού, είναι η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης. Οι απαιτήσεις του επισκέπτη στο φαγητό και ο υψηλός ανταγωνισμός βρίσκονται, πλέον, σε τέτοιο υψηλό σημείο, που δεν υπάρχει «χώρος» για επιφανειακή προσέγγιση στην κάρτα του μενού. Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορεί ο σεφ να επιφέρει με τον καλύτερο τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Σημαντικός αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια στέκεται η Aegean Fresko, που μοιράζεται το ίδιο πάθος για την κουζίνα και προμηθεύει τις επιχειρήσεις εστίασης της Νάξου και των Κυκλάδων με προϊόντα ασύγκριτης ποιότητας τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις υψηλότερες γευστικές απαιτήσεις.