Τα τελευταία χρόνια, μία νέα τάση κάνει τη δυναμική της εμφάνιση στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας και, πιο συγκεκριμένα, στον ξενοδοχειακό κλάδο. Δεν είναι άλλη, από το ελληνικό πρωινό! Μέσα από την κίνηση αυτή, τα ξενοδοχεία της χώρας επιδιώκουν να εντάξουν στο μενού τους τον πλούτο της ελληνικής διατροφής. Γεύσεις και αρώματα από διάφορες περιοχές της χώρας αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά και δημιουργούν ένα σύνολο υψηλής θρεπτικής αξίας.

Μέχρι το 2010, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η τάση του ελληνικού πρωινού, τα ξενοδοχεία προσέφεραν πρωινό τύπου «American» ή «Continental». Από το 2010, όμως, και έπειτα, προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές, το γιαούρτι, το μέλι, οι σπιτικές μαρμελάδες, τα παραδοσιακά γλυκά, τα φρούτα, αλλά και τα τυροκομικά, τα αλλαντικά και οι πίτες από κάθε περιοχή της Ελλάδας ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον μπουφέ των ξενοδοχείων.

Πλέον, περισσότερα από 1000 καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν υιοθετήσει την τάση αυτή στο καθημερινό τους προσφερόμενο μενού, σε διάφορες εκδοχές. Τι είναι, όμως, αυτό που χαρακτηρίζει το ελληνικό πρωινό;

Παραδοσιακά, στα χωριά της Ελλάδας, οι κάτοικοι κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα από ζωικά λιπαρά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι, το πρωινό όφειλε να είναι το πιο θρεπτικό τους γεύμα μέσα στην ημέρα: αυγά τηγανισμένα με στάκα στα Χανιά, πίτες με τυριά και βούτυρο στη Μακεδονία και την Ήπειρο και, στη συνέχεια, ζυμωτό ψωμί με ελιές, τομάτα και, ίσως, ένα κρεμμύδι που έπαιρναν μαζί τους στο χωράφι ή στις υπόλοιπες δουλειές τους.

Πλέον, ο κόσμος έχει έρθει σε επαφή με τον πλούτο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής και έχει αντιληφθεί πλήρως την πολυτέλεια μιας χειροποίητης, αυθεντικά νόστιμης και φρεσκοκομμένης ή φρεσκο-σερβιρισμένης παρασκευής. Έτσι, ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία επενδύουν στη νοστιμιά μίας «σπιτικής» πίτας με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από χόρτα εποχής, σε ένα μυρωδάτο τυρί παλαιάς ωρίμανσης από τη Νάξο, σε αγνό θυμαρίσιο μέλι πάνω σε ζυμωτό ψωμί, σε αλλαντικά από την Πελοπόννησο ή τη Θράκη, σε μία παραδοσιακή φρουτάλια από την Άνδρο ή σε έναν καγιανά με φρέσκιες τομάτες, σε έναν ζεστό τραχανά, αλλά και σε χειροποίητες μαρμελάδες με φρούτα εποχής, πάντα σύμφωνα με το τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό πρωινό αποτελεί, πλέον, εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα μας. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μάλιστα, έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανάδειξής του παγκοσμίως, θέτοντάς το, έτσι, ως ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον αλλοδαπό τουρισμό της χώρας.

Η Aegean Fresko στηρίζει την ανάδειξη της ελληνικής διατροφής και φροντίζει να προμηθεύει τους συνεργάτες της με παραδοσιακά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς. Βρείτε στην Aegean Fresko τα πιο αγνά υλικά για να προσφέρετε στους πελάτες του ξενοδοχείου σας το πιο απολαυστικό Ελληνικό πρωινό