Ποιο είναι το νούμερο ένα φαγητό του καλοκαιριού; Μα, φυσικά, η σαλάτα! Λιτή ή πλήρως…περιεκτική, μία σαλάτα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο και να δώσει χρώμα σε κάθε τραπέζι! Η Aegean Fresko συγκέντρωσε και σας προτείνει μερικές από τις γευστικότερες σαλάτες, για να εμπλουτίσετε το καλοκαιρινό σας μενού και να εντυπωσιάσετε τους επισκέπτες σας!

Σαλάτα με φακές, τοματίνια και φέτα

Βράζετε τις φακές με φύλλα δάφνης και σκόρδο και, αφού μαλακώσουν, τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Σε ένα μπωλ, ανακατεύετε τις φακές με τοματίνια, ελιές Καλαμών, αγγούρι κομμένο σε ροδέλες, θρυμματισμένη φέτα, κομματάκια από κατσικίσιο τυρί, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Προσθέτετε λίγο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε!

Σαλάτα με αβοκάντο, ρόκα και μοτσαρέλα

Μία απολύτως μεσογειακή σαλάτα θα φέρει άρωμα και χρώμα καλοκαιριού σε κάθε τραπέζι! Ξεκινάτε από τη σάλτσα, ανακατεύοντας βασιλικό, σκόρδο και ελαιόλαδο, μέχρι αυτά να ομογενοποιηθούν. Κόβετε τα τοματίνια, τα αβοκάντο, το μαρούλι και τη ρόκα, προσθέτετε τη μοτσαρέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Ανακατεύετε το μείγμα και προσθέτετε αλατοπίπερο και λίγο ξύδι βαλσάμικο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε τα αβοκάντο κάθετα στη μέση και να τα τοποθετήσετε πάνω στα φύλλα του μαρουλιού και της ρόκας. Στη συνέχεια, μέσα στα αβοκάντο, τοποθετείτε το μείγμα από τα τοματίνια, τη μοτσαρέλα και τη σάλτσα.

Σαλάτα Fattoush

Υγιεινή, χορταστική και, ταυτόχρονα, ελαφριά, η σαλάτα fattoush περιέχει ψιλοκομμένο μαρούλι, τομάτες, αγγουράκια και ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά τετράγωνα, σουμάκ ή πάπρικα, λεμόνι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ συνοδεύεται ιδανικά με ψημένη αραβική πίτα.

Σαλάτα με ροδάκινο, γλυστρίδα και φέτα

Αρχικά, καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους ροδάκινα και τομάτες. Προσθέτετε κρεμμύδι σε φέτες και ανακατεύετε με φύλλα γλυστρίδας και θρυμματισμένη φέτα. Φτιάχνετε μία βινεγκρέτ με ξύδι βαλσάμικο, μηλόξυδο, ελαιόλαδο και μέλι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και, τέλος, περιχύνετε το μείγμα των κομμένων λαχανικών.

Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και βασιλικό

Δώστε στον παραδοσιακό καλοκαιρινό συνδυασμό μία πιο gourmet διάσταση με δροσερή γεύση και λαχταριστό χρώμα. Καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους το καρπούζι, αφαιρώντας τα κουκούτσια. Μαρινάρετε το κρεμμύδι με χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου. Σε ένα μπωλ, ανακατεύετε το καρπούζι, τη φέτα κομμένη σε κύβους, το κρεμμύδι με τον χυμό του λεμονιού και προσθέτετε ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο. Σκεπάζετε το μπωλ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά. Πριν το σερβίρισμα, περιχύνετε τη σαλάτα με κρέμα βαλσάμικου και ελαιόλαδο.

Σαλάτα με φασολάκια, τοματίνια και αμύγδαλα

Βράζετε νερό σε μία κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε τα φασολάκια, αφήνοντάς τα να βράσουν για 2 περίπου λεπτά. Έπειτα, τα αφαιρείτε από το νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν. Σε ένα βαθύ σκεύος, λιώνετε βούτυρο και ρίχνετε σε αυτό κόκκινα και κίτρινα τοματίνια -κομμένα σε τέταρτα- και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρετε για 2 με 3 λεπτά, προσθέτετε τα φασολάκια και τις νιφάδες αμυγδάλου, ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 2 ακόμα λεπτά. Σβήνετε με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση, πριν σερβίρετε.

Σαλάτα με κολοκύθα, ρόκα και μανούρι

Το υπέροχο χρώμα και η εξαιρετική γεύση αυτής της σαλάτας θα προκαλέσουν έκρηξη σε κάθε ουρανίσκο και θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες σας! Κόβετε την κολοκύθα σε φέτες -σαν καρπούζι- την τοποθετείτε σε ταψί, προσθέτετε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, καθαρίζετε και κόβετε κάθε φέτα σε μεγάλες μπουκιές. Στη συνέχεια, αναμειγνύετε τα εξής υλικά για να φτιάξετε τη σως: χυμό και ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπολ, περιχύνετε την κολοκύθα με τη μισή σως και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας. Σε ρηχή πιατέλα, απλώνετε την κολοκύθα, προσθέτετε ρόκα, φύλλα δυόσμου, μανούρι κομμένο σε φέτες και περιχύνετε με την υπόλοιπη ποσότητα της σως.